GOR_9415-2

ЕУ ДОДЕЉУЈЕ 375.000 ЕВРА ЗА ПОДРШКУ ЖЕНАМА И МЛАДИМА У 43 ОПШТИНЕ СРБИЈЕ

Жене и млади из 43 општине широм Србије имају прилику да остваре своје пословне снове уз финансијску подршку Европске уније (ЕУ). Програм Европске уније за локални развој, познат као ЕУ ПРО Плус, у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је Јавни позив за достављање предлога пројеката подршке женама и младим предузетницима путем набавке опреме и увођења услуга.

Европска унија је издвојила укупно 375.000 евра за ову иницијативу која има за циљ повећање конкурентности локалних привреда у 43 најслабије развијене општине укључене у програм.

Ове општине обухватају локалитете као што су Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Бојник, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Књажевац, Крупањ, Кучево, Куршумлија, Лебане, Љиг, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Нова Варош, Петровац на Млави, Прешево, Прибој, Пријепоље, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Сурдулица, Сврљиг, Трговиште, Тутин, Варварин, Владичин Хан, Власотинце, Жабари, Жагубица и Житорађа.

Финансијска подршка ће бити искоришћена за набавку нове опреме и увођење услуга са циљем да се подстакне предузетништво и повећа запосленост у овим регијама.

Први део позива за бесповратну подршку ЕУ је намењен незапосленим женама и младима између 18 и 30 година који су пријављени на евиденцију Националне службе за запошљавање, а планирају да покрену свој посао у једној од 43 наведене локалне самоуправе. Други део позива отворен је за предузетнице, предузетнике и микро и мала предузећа у власништву жена или младих, регистрована 2022. године или након тога.

Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције, истакла је: “Са нашим партнерима из Европске уније заједно радимо на унапређењу економских прилика у земљи, посебно у слабије развијеним градовима и општинама. Путем овог позива ЕУ ће подржати жене и младе који имају добре пословне идеје да започну и развијају свој посао, а то ће позитивно утицати не само на њихове и животе њихових породица, већ и на локалну привреду.” (https://europa.rs/novi-konkurs-bespovratna-sredstva-za-poslovanje-zena-i-mladih/ )

Емануеле Жиофре, амбасадор Европске уније у Србији, додао је: “Подстицањем предузетничког духа међу женама и младима Европска унија помаже решавању проблема незапослености. Инцијативама попут ове, ми стварамо прилике да људи остану да живе и раде у својим срединама.” Он је такође истакао да процес европских интеграција доноси корист свим грађанима, а управо кроз програме као што је ЕУ ПРО Плус, европска подршка стиже до свих крајева Србије. (https://europa.rs/novi-konkurs-bespovratna-sredstva-za-poslovanje-zena-i-mladih/ )

Извор: https://europa.rs/novi-konkurs-bespovratna-sredstva-za-poslovanje-zena-i-mladih/
Извор: https://europa.rs/novi-konkurs-bespovratna-sredstva-za-poslovanje-zena-i-mladih/

Висина подршке по појединачном пројекту износи од 5.000 до највише 10.000 евра, а позив је отворен до 12. септембра 2023. године.

За више информација о овом позиву и документацији за пријављивање, посетите интернет страницу ЕУ ПРО Плус програма. Током августа 2023. године, ЕУ ПРО Плус ће такође одржати низ информативних сесија како би ближе представио услове конкурса и одговорио на питања заинтересованих.

Ова иницијатива пружа изванредну прилику за жене и младе предузетнике да остваре своје пословне амбиције и допринесу развоју својих заједница, уз подршку Европске уније.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *