dd

НОВА ПРИЛИКА ЗА РАЗВОЈ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ КРОЗ ПРОГРАМ ЈЕДИНСТВЕНОГ ТРЖИШТА ЕУ

Мали и средњи предузетници у Србији имају разлог за славље, јер ће имати прилику за даљи развој и ширење пословања путем Програма Јединственог Тржишта Европске уније.

Министар финансија Владе Републике Србије, Синиша Мали, потписао је овај важан споразум током online конференције. Овај споразум отвара врата за наставак подршке Европске уније која је дуги низ година пружала подршку Србији.

Бројни програми и пројекти које финансира ЕУ до сада су омогућили предузећима из Европске уније и Србије да остваре значајан напредак на међународном нивоу кроз комбинацију могућности за умрежавање, прилагођених савета и успостављање нових, поузданих пословних партнерстава.

Кључ успеха учествовања у Програму Јединственог Тржишта сада лежи у проактивности српских предузетника који ће моћи да се пријаве за позиве за предлоге пројеката путем званичног сајта ЕУ. Уколико њихови предлози буду оцењени као успешни, српска предузећа ће моћи да се придруже другим предузећима из ЕУ и других земаља у низу иницијатива финансираних од стране ЕУ. Међу најзанимљивијим иницијативама су Европска мрежа предузећа (ЕЕН) и Ерасмус за младе предузетнике (EYE). Ове прекограничне иницијативе ће омогућити европским и српским предузетницима да прошире своје пословање, расту и стекну стабилност путем чврстих и поузданих комерцијалних партнерстава са предузећима из других земаља.

Европска мрежа предузећа (ЕЕН) је највећа светска мрежа подршке малим и средњим предузећима на међународном тржишту. Ова мрежа обухвата више од 450 организација, укључујући националне и локалне привредне коморе, агенције за иновације и агенције за регионални развој. ЕЕН нуди широк спектар услуга, укључујући савете о правилима јединственог тржишта, помоћ у приступу финансијама, подршку иновацијама, умрежавање и организацију сусрета широм Европе ради проналажења инвеститора и пословних партнера изван националних граница.

Ерасмус за младе предузетнике (EYE) је програм пословне размене који помаже новим предузетницима да стекну неопходне вештине за покретање и вођење успешног посла. Нови предузетници размењују знање и пословне идеје са искусним предузетницима током боравка у иностранству, сарађујући са њима у периоду од једног до шест месеци.

Програм Јединственог Тржишта (СМП) је део ЕУ финансирања који има за циљ подршку развоју и оживљавању јединственог тржишта Европе након пандемије COVID-19. Овај програм обезбеђује интегрисани пакет подршке и јача управљање јединственим тржиштем. Средства у износу од 4,2 милијарде евра за период од 2021. до 2027. године намењена су за подршку кључним циљевима, укључујући приступ тржиштима, финансијским услугама, иновацијама, инвестицијама и финансирању, како би се осигурало да јединствено тржиште оствари свој пуни потенцијал.

Јединствено тржиште игра кључну улогу у Унији већ готово три деценије, омогућавајући слободу кретања људи, радника и роба широм Европе. Осим тога, пружа потрошачима већи избор и заштиту, док предузећима отвара врата за нове пословне могућности. Пандемија је нагласила потребу за даљим развојем јединственог тржишта у одређеним областима, а Програм Јединственог Тржишта има за циљ остварити тај напредак и осигурати да јединствено тржиште функционише ефикасно на свим нивоима.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *