viber_image_2023-08-17_10-19-04-498-1200x863-2

Посвећеност ЕУ напретку: унапређење живота у Србији кроз пројекте сарадње

Европска унија (ЕУ) је поново потврдила своју посвећеност подстицању напретка у Србији кроз низ пројеката који имају за циљ унапређење квалитета живота грађана. Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини недавно је отпутовао у посету Сокобањи, Параћину, Свилајнцу, Жагубици, Зајечару и Књажевцу, где је лично прегледао пројекте које подржава ЕУ. Ове иницијативе се фокусирају на унапређење локалне и пословне инфраструктуре, промовисање социјалне укључености и очување добробити животне средине. Учешће ЕУ наглашава њену посвећеност одрживом развоју и партнерству са Србијом.

Подизање водне инфраструктуре Сокобање:

Бертолини је у Сокобањи сарађивао са председником општине Миодрагом Николићем на посматрању резултата иницијатива које подржава ЕУ. Једна од најважнијих ствари је била реновирана фабрика за прераду воде за пиће, која је омогућена средствима ЕУ. Пројекат, у који је уложено близу 750.000 евра, омогућио је изградњу преко 2.700 метара примарне водоводне мреже. Бертолини је истакао подршку ЕУ пројектима који су у складу са локалним потребама, показујући симбиотски однос између очувања животне средине, туризма и економског раста у Сокобањи.

Урбана обнова и културно унапређење Параћина:

Прелазећи у Параћин, Бертолини је приметио текуће пројекте који одражавају нагласак ЕУ на унапређењу заједнице. Изградња амфитеатра и дечјег игралишта, финансирана са 170.000 евра кроз програм ЕУ ПРО Плус, има за циљ стварање живахних јавних простора. Ове области ће олакшати друштвена окупљања, културне догађаје и промовисати осећај заједништва. Бертолини је похвалио напоре зелене урбанизације и поновио посвећеност ЕУ неговању одрживог и међусобно повезаног урбаног окружења.

Оснаживање друштвеног и економског напретка Свилајнца:

У Свилајнцу је подршка ЕУ социјалном становању и економском расту била у потпуности видљива. Новоизграђена зграда за социјално становање обезбедила је домове за 25 угрожених породица, што је пример посвећености ЕУ социјалној инклузији. Додатно, Нова економска зона је добила 200.000 евра за изградњу приступних путева и инфраструктуре, привлачећи нове инвеститоре у то подручје. Поред тога, ЕУ је уложила 2,7 милиона евра за регулисање корита реке Ресаве, пружајући општини заштиту од поплава.

Трансформација Жагубице, Зајечара и Књажевца:

ЕУ ПРО Плус програм је довео до трансформативних промена у Жагубици, Зајечару и Књажевцу. Крепољин у Жагубици био је сведок реновирања амбуланте, што је довело до побољшања здравствених услуга за локално становништво. У Зајечару је урађена енергетски ефикасна надоградња и нова информатичка опрема у вртићу „Ђурђевак” што негује образовне потребе најмлађих становника града. Књажевац је имао користи од стварања спортских терена, промовисања атлетског ангажмана и благостања у заједници.

Шеф одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији је у Зајечару искористио прилику да разговара и са представницима организација цивилног друштва од којих је желео да чује са каквим изазовима и проблемима се сусрећу, баш као што је било и током недавне посете Лесковцу и Алексинцу.

(прочитајте више: Представници Делегације ЕУ у Србији посетили Регионални ЕУ Ресурс центар за јужну и источну Србију)

Извор: https://europa.rs/eu-posvecena-napretku-srbije/ https://europa.rs/sredstva-eu-za-dobrobit-stanovnika-zajecara-i-knjazevca/

Посвећеност ЕУ напретку Србије је опипљива и далекосежна и дотиче различите аспекте живота грађана. Пројекти које води ЕУ одражавају заједнички приступ који комбинује локалне потребе, очување животне средине, економски развој и социјалну укљученост. Посете Николе Бертолинија су нагласиле посвећеност ЕУ да ради руку под руку са српским општинама на изградњи просперитетније, одрживије и инклузивније будућности за све. Како се ове иницијативе настављају развијати, оне служе као модели за друге регионе и показују моћ међународне сарадње у покретању позитивних промена.

Извор: https://europa.rs/eu-posvecena-napretku-srbije/ https://europa.rs/sredstva-eu-za-dobrobit-stanovnika-zajecara-i-knjazevca/
Извор: https://europa.rs/eu-posvecena-napretku-srbije/ https://europa.rs/sredstva-eu-za-dobrobit-stanovnika-zajecara-i-knjazevca/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *