IMG-b6ccc41f6adb6ff9f84055733bf4d7c6-V

Представници Делегације ЕУ у Србији посетили Регионални ЕУ Ресурс центар за јужну и источну Србију

Регионални ЕУ ресурс центар за јужну и источну Србију, ЕНЕЦА, је реализовала два састанка са представницима Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији. Први састанак у низу одржан је 26.07.2023. у Лесковцу са пројектном менаџерком Делегације ЕУ у Србији, Аном Станковић. Док је наредни састанак одржан већ 09. августа 2023. у Алексинцу са шефом Одељења за сарадњу Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Николом Бертолинијем, који је посетио Алексинац где се реализују пројекти уз подршку ЕУ и том приликом истакао да се унапређују односи између ЕУ и Србије. Састанцима су присуствовали и представнци Београдске отворене школе као и представници организација цивилног друштва (ОЦД) из региона.

Циљ ових састанака био је истицања потреба, проблема и изазова ОЦД са којима се сусрећу, као и размена искуства и давања конкретних мера за унапређење и превазилажења препрека ОЦД из јужне и источне Србије у циљу приближавања Србије Европској Унији.

Одржани састанци уједно су и један од планираних догађаја пројекта “ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији” (ЕУРЦ), који води Београдска отворена школа са партнерима: Новосадска новинарска школа, Ужички центар за права детета, Удружење економских експерата из Ниша (ЕНЕЦА), Млади пољопривредници Србије (Јагодина), Сигурне стазе (Бор) и Нова планска пракса (Београд).

Овим пројектом ЕУРЦ настоји да унапреди раст и развој организација и неформалних група грађана кроз унапређење њихових капацитета, умрежавање и финансијску подршку. Позивају се све организације и неформалне групе грађана који раде на пројектима који приближавају Србију Европској унији да се јаве јер је неопходно заједничко деловање свих актера како би се обезбедило уједињавање снаге група и појединаца, њихово повезивање и оснаживање.

РЕГИОНАЛНИ ЕУРЦ: РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА У ДРУШТВУ ПАРТНЕРСТВОМ ОЦД И ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

На поменутим састанцима које је отворио Миливоје Јовановић, пројектни кординатор Регионалног ЕУ ресурс центра, и који је истакао важност партнерства ОЦД и различитих државних институција, мапирани су заједнички потенцијали и начини заједничког решавања важних проблема у нашем друштву. Акценат на важности повезивања дала је и Ана Станковић, пројектна менаџерка Делегације ЕУ у Србији која је истакла да је важно активно укључивање како грађана тако и представника цивилног друштва у решавању идентификованих проблема у процесу проближавања Србије Европској Унији.

На отвореној дискусији у оквиру организованих састанака представници ОЦД из Јабланичког, Пчињског, Расинског, Зајчарског и Нишавског региона су имали прилике да након утврђених проблема и исказаних изазова ОЦД представе и саме препоруке ОЦД за ЕУ Делегацију у Србији за унапређење програма ЕУ за ОЦД.  Најважнији проблеми који су се издвојили су следећи: централизација, subcontracting од стране београдских организација (ЕУ донатор), недостатак фондова, финансирање за развој капацитета, програмско финансирање, дисконтиунитет финансирања, капацитет ОЦД и одрживост у кадровском и финансијском смислу, сиромаштво, угрожене групе којима треба подршка, јавно мњење о унапређењу ОЦД, потреба за већим акцентом на младе и омладинске политике, неопходност системске институционалне и дугорочне подршке. Док са друге стране неке од прерпорука за решење истих су Институционална подршка Државе ОЦД и смањење зависности ОЦД од финансирања међународних донатора.

БЕРТОЛИНИ: ЕУ ПОДРЖАВА ЈАЧАЊЕ ЛОКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Никола Бертолини је изнео да Европска унија подржава ОЦД широм земље са акцентом да постоји неопходност да се уради више за организације локалног нивоа с обзиром да нема политике државе за финансирање ОЦД и да не постоји адекватан правни оквир, односно да не постоји оквир за консултације цивилног друштва у доношењу важних одлука.

Присутни су истакли да им је важна размена мишљења у малим групама, као и да желе да их неко саслуша и разуме, што су ови састанци и постигли. Из поменутог разлога важно је да наставимо да оснажујемо ОЦД и неформалне групе грађана који раде на пројектима који приближавају Србију Европској унији.

Улога цивилног друштва у процесу евроинтеграција Србије је значајна и видљива. Оно је било и остало снага која Србију усмерава ка Европској унији и најкориснији партнер државе у преговарачком процесу. Активни допринос реформском процесу и приближавању Србије Европској унији остаће приоритет цивилног друштва.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *