1-18-scaled-e1695135580590-1200x997-1

ПРОЈЕКАТ “ПОДРШКА ПРИОРИТЕТНИМ АКЦИЈАМА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ У СРБИЈИ” НАСТАВЉА СВОЈ УСПЕШАН ТОК

Трећи пут за редом, Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије и Ентитет Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у Србији су се удружили како би организовали свечану доделу уговора локалним самоуправама у оквиру пројекта “Подршка приоритетним акцијама за родну равноправност у Србији” (Gender Equality Facility – ГЕФ), који је финансиран од стране Европске уније.

На овом значајном догађају присуствовали су високи званичници, укључујући заменицу амбасадора Европске уније у Србији, Пламену Халачеву, посебну саветницу председнице Координационог тела, Гордану Предић, и шефицу UN Women у Србији, Милану Рикановић.

Пројектом су подржане локалне самоуправе Крушевац, Зајечар, Ужице и општина Бачка Паланка, Деспотовац, Петровац на Млави, Трстеник, Алексинац и Кнић, јер су препознале важност инкорпорирања родне перспективе у своје развојне планове. Заменица амбасадора ЕУ у Србији, Пламена Халачева, изразила је задовољство доделом уговора за нове девет општина, чиме се број локалних самоуправа активно укључених у Програм за родну равноправност попео на укупно 39.

“Овај пројекат се савршено уклапа са осталим напорима усмереним ка унапређењу права жена у Србији и целом региону, како бисмо постигли већу правду и родну равноправност. Европска унија ће и даље подржавати републичке и локалне власти, као и све заговорнике родне равноправности”, изјавила је Халачева.

Посебна саветница председнице Координационог тела, Гордана Предић, нагласила је важност преноса политика и стратегија са републичког нивоа на локалне самоуправе као кључног корака ка унапређењу родне равноправности. Она је такође истакла да је доношењем Закона о родној равноправности постала обавеза сваке локалне самоуправе да успостави локалне механизме за родну равноправност, како би се ефикасно спровели законодавни и стратешки планови.

Овај пројект има за циљ побољшање положаја жена и пружање подршке локалним самоуправама у области родне равноправности. У првој фази пројекта, која је реализована током 2018. и 2019. године, подржано је двадесет локалних механизама за родну равноправност. Током друге фазе, која је започела 2022. године, десет локалних самоуправа је добило подршку у спровођењу својих локалних акционих планова за родну равноправност.

Главни циљ овог сегмента ГЕФ пројекта је јачање капацитета локалних самоуправа у испуњавању њихових обавеза у вези са родном равноправношћу, путем подршке у изради и спровођењу Локалних акционих планова за родну равноправност (ЛАП ГЕ), као и реализацији једног или више активности дефинисаних у тим плановима.

Извор: ЕУ у Србији: https://europa.rs/osnazivanja-zena-na-lokalu-podrska-eu-u-srbiji/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *