18121085 sajt REURC (1)

РЕУРЦ НА ФОРУМУ О ИНСТИТУЦИОНАЛНОЈ И ФИНАНСИЈСКОЈ ПОДРШЦИ РЕГИОНАЛНОМ РАЗВОЈУ

У среду, 26. марта 2024. године, одржан је Форум о институционалној и финансијској подршци регионалном развоју, који је окупио кључне актере из различитих сектора како би разговарали о важним темама и стратегијама за унапређење регионалног развоја. Организатори су били Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине, уз подршку различитих институција и организација.

Форум је почео свечаним отварањем, а присутнима су се обратили високи званичници попут Александра Дунђерског, директора РРА Бачка, Николе Бертолинија, шефа Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији, Едина Ђерлека, министaр у Влади РС задужен за равномерни регионални развој и Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

ПАНЕЛИ О ИНСТИТУЦИОНАЛНОЈ И ФИНАНСИЈСКОЈ ПОДРШЦИ

Након отварања, одржани су панели посвећени институционалној и финансијској подршци регионалном развоју. Први панел се фокусирао на институционални оквир регионалне политике, стратегије паметне специјализације и улогу регионалних развојних агенција. Други панел је истраживао финансијску подршку, посебно у контексту чланства Србије у ЕУ и механизме подршке организацијама у реализацији међународних пројеката.

У оквиру форума представљени су и примери добре праксе у области институционалне и финансијске подршке регионалном развоју. Владан Јеремић, директор Регионалне развојне агенције источне Србије, представио је пример „Регионалног бренда у функцији развоја – пример Balcanica Superioр“.

НАСТАВАК ДИСКУСИЈЕ О ЕКОНОМСКОМ РАЗВОЈУ И ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ

Форум је настављен и наредна два дана са темама економског развоја и заштите животне средине. На панелима се разговарало о изазовима и перспективама развоја сектора МСП, зеленој агенди и тржишту рада, као и о чистој животној средини и управљању отпадом.

 На панелу под називом Предузетништво – јуче, данас и сутра? Изазови и перспективе развоја сектора мспп учествовао је и Пројектни координатор РЕУРЦ Миливоје Јовановић који је нагласио да је „за равномерни регионални развој потребно је да се пружи даља подршка предуентцима и МСП сектору базирана на повећању конкурентности али кроз иновације и зелену трансформацију бизниса.“

Овај Форум о институционалној и финансијској подршци регионалном развоју био је важан корак у стварању платформе за размену идеја, искустава и стратегија између релевантних актера. У разговорима је истакнут значај сарадње јавног сектора, приватних компанија и цивилног друштва у циљу постизања одрживог регионалног развоја.

Уз подршку институција попут Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине, очекује се да ће иницијативе покренуте на овом форуму допринети унапређењу економских и еколошких аспеката регионалног развоја у Србији.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *